Puding Karamel
Bahan-bahan untuk caramel:
1 cawan gula
1 cawan air
untuk adunan puding:
1 tin susu susu cair / susu segar
1 sudu kecil esen vanila
5 biji telur
3/4 cawan gula
1 tin air ( ikut tin susu yg digunakan )
Methods/steps:
cara membuat caramel:
- masak gula hingga keperang-perangan dulu. Kemudian masukkan air ke dalam periuk dan kacau sampai pekat menjadi warna keemasan. Pastikan gula tak hangus. Tutup api dan tuang caramel ke dlm loyang pengukus.
cara membuat custard:
- campurkan kesemua bahan utk adunan puding ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati ( 2-3 minit). Kalau nak mudah guna blender je....
- Tuang bahan tersebut ke atas caramel yg telah dimasukkan dlm loyang pengukus tadi.
- kukus hingga masak ( 30 - 40 minit ). setelah masak sejukkan sebentar dan diterbalikkan dgn berhati-hati ke dalam piring.
Selamat mencuba!
nice....! a yummy start for a new blogger...! welcome, sista!
ReplyDeletenanti aku dtg umah, sila wat cream caramel ini ok... nyum3...! *sudah link ini blog...
~0^_^0~
boleh jer...tapi kene tolong buat same2 ye.Jgn tlg mkn saje hehehe.... -----<@
ReplyDeletesedapnye...
ReplyDeleteterliur den..
kak anum kene ajar jaja la...
hehe welcome to our club ;)
da balik m'sia nanti bolela dtg rmh akak n kite buat same2 ye...take care dik :)
ReplyDelete