27 March 2010

~~Lets Cook As Simply As Me~~


AYAM GORENG BEREMPAH DGN SOS KICAP

ingredients:

A
isi ayam utk sepinggan (potong kiub)
serbuk kunyit - 4 sudu besar
rempah kari daging - 5 sudu besar
tepung jagung - 5 sudu besar
serbuk jintan manis - 1 sudu besar (ditumbuk,tetapi tak ditumbuk pun so k)
daun kari - 4 tangkai
garam + gula secukupnya @ serbuk cukup rasa maggie
minyak zaitun @ minyak masak - 5 sudu besar

B
bahan sos:
bawang merah - 3 ulas (dihiris)
bawang putih - 1 ulas (dihiris)
bawang besar - 1/2 ulas (dihiris)
kicap lemak manis - 7 sudu besar
sedikit sos tiram
suku cawan air


Mula-mula, isi ayam digaul dgn semua bahan A. Perap 20 minit dan mula m'goreng setelah minyak panas. Goreng sampai garing sedikit ye....Then bolelah angkat.

Untuk buat sos senang aje, bahan B, ketiga-tiga jenis bawang ditumis hingga naik bau wangi dan sampai layu, masukkan kicap, sos tiram n air. Tunggu mendidih sikit, tutup api, masukkan semula ayam tadi ke dalam kuali dan kacau rata. Ok dah siap! Boleh hias dgn daun bawang atau hirisan cili merah....Ataupun trus makan dgn nasi panas. Mesti sodap :)

3 comments:

  1. tak guno... aku kenal pinggan-2 yg berada dalam gambar terbabit.... menci-lah! masak kat umah time aku tak ikut balik! huuuu.... T_T

    ReplyDelete
  2. Lau saye msk x sodap siapla tukang cipta resipi ni heh heh heh!

    ReplyDelete
  3. adik...cuti sem ni lehla cube msk sndri kt rmh ye hehe...
    kakimasak : klau x sodap bkn slh resepi, tp tukang msk yg x reti :D

    ReplyDelete