28 April 2011

Udang Goreng Mentega Dengan Nestum = Nestum Butter Prawn


Cooking Time (Duration) : 15 min
Serving size : 3 person

Bahan-bahan :
  1. Udang (saiz besar-besar 15-20 ekor)
  2. Butter
  3. Daun kari (3 tangkai)
  4. Nestum (yg original)
  5. Telur (2-3 biji mengikut saiz & kehendak)
  6. Garam secukupnya

Cara memasak :
  1. Cuci udang bersih-bersih.
  2. Panaskan butter dalam kuali.
  3. Goreng udang sehingga kemerah-merahan.
  4. Angkat dan toskan.
  5. Panaskan butter (butter baru) dalam kuali.
  6. Kacau telur hingga kembang, masukkan ke dalam kuali utk dibuat telur hancur.
  7. Angkat telur hancur & panaskan kuali dgn butter (jika perlu, boleh tambah butter).
  8. Tumis daun kari hingga naik bau & agak garing.
  9. Masukkan udang & telur hancur yang telah digoreng tadi. Masukkan garam. Gaul rata.
  10. Masukkan nestum (lg banyak lg sedap). Gaul hingga sebati. Masa ni baunya pergghhhh....wangi....
  11. Angkat dan hidangkan. Boleh buat lauk tgh hari..... Selamat Mencuba ! =)

No comments:

Post a Comment