27 September 2011

My Version of Mayonnaise Grilled Chicken With Cream Sauce

(boleh makan saje atau hidang dgn nasi... pic above saya buat nasi tumis butter~recipe will be publish on next next entry k)

Salam alaik & salam ukhwah buat semua para blogwalker... Semoga sihat dibawah rahmat Allah s.w.t....

Hari ini husband saya cuti... Saje2 cuti suka-suki bukan ada apa2 special program pun (maklumlah banyak cuti gamaknyer hehe...) So today I'm going to cook special dish for him as well as he help me to take a look after hakimi. Actually this recipe was modified by me to suit my taste and budget =) It's probably easier to cook than the original recipe. Jom tengok bahan-bahannyer...


Bahan-bahan utk perap ayam:

Ayam 5-6 ketul
1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
3/4 cawan bawang goreng
3 sudu besar madu (ganti dengan susu pekat pun boleh)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar mayonis
3/4 cawan air
kicap secukupnya (ikut suka hati, tapi jgn sampai habis sebotol plk yer hehe...)

(ayam yang telah diperap bersedia utk masuk microwave)

*Blend semua bahan (kecuali ayam) dan gaul rata-rata bersama ayam. Perap dalam fridge beberapa jam (lagi lama perap lagi sedap). Kemudian panggang dalam microwave / oven selama 30-40minit.

Bahan-bahan sauce/gravy:

sedikit minyak dari ayam yang dipanggang tadi
lebihan bahan-bahan perap ayam
3 sudu besar butter
1/2 cawan susu penuh krim (dutch lady full cream milk)
2 sudu besar susu pekat
5 sudu besar tepung gandum (bancuh dulu dgn air)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil black pepper powder (optional)
1 sudu besar serbuk oregano (nak lebih pun boleh)
1/2 cawan air



(sory guys... dah cedok kuah baru nak snap pic...lupa der...)

*Masukkan kesemua bahan-bahan diatas mengikut turutan ke dalam pan. Kacau dgn api perlahan sehingga naik buih blup blup... Bila kuah dah pekat tutup api dan tuang ke atas ayam yang telah siap grill tadi... OK dah siap :-)

P/S : kalau suka resepi ni boleh klik like kat bawah yer... TQ =)





No comments:

Post a Comment