20 August 2010

Menu Berbuka Puasa - Nasi Tomato Ayam

Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah puasa buat semua muslimin & muslimat. Hari ni saya nak share satu resepi istimewa yg agak simple utk dimasak sbg menu berbuka puasa. Bahan-bahan yg saya bagi ni cukup2 utk dua org makan (of course me n my hubby hihi....) dan dua kali round makan (berbuka & sahur skali ler...hehe). Bile dah masak nanti haaa.....bak kate Chef Wan 'i am...speechless!'. So, apelagi, jom try msk hari ni jgk.... Confirm sedap :)

Ingredients :


1) Beras (2 cawan)
2) Susu Cair (1/2 cawan)
3) Dada Ayam - didadu kecil (1 keping)

4) Bawang Putih (4 ulas) 5) Halia (2 inci)
6) Bawang Besar - dibelah empat (1 ulas)
7) Tomato - didadu kecil (1 biji)
8) Tomato puri satu tin
(boleh beli kat Tesco@Cold
Storage@kedai runcit berdekatan)
9) Pelaga (4 biji) *
10) Bunga Cengkih (4 kuntum) *
11) Kayu Manis (1 batang) *
12) Serbuk Jintan Manis (1/2 sudu kecil)
*
13) Serbuk Lada Putih (1/2 sudu kecil) *
14) Serbuk Jintan Putih (1/2 sudu kecil) *
15) Kismis (sedikit)

16) Daun Pandan - disimpul (1 helai)
17) Minyak Sapi (1 sudu besar)
18) Air (1 cawan)


Directions :
  • Blend halia, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit air menggunakan blender.
  • Cairkan minyak sapi dlm kuali terlebih dahulu dan tumis semua rempah ratus hingga naik bau.(yg bertanda *)
  • Masukkan tomato, ayam dan tomato puri. Kacau dan masak hingga ayam empuk. Mase ni bau harum je.... :) Lepas tu semua bahan tumisan dlm kuali transfer ke dlm rice cooker.
  • Masukkan air, susu cair, bahan-bahan kisar, daun pandan, dan sedikit garam. Boleh ganti jgk dgn serbuk cukup rasa Maggie.
  • Kacau rata dan biarkannya mereneh.
  • Masukkan beras dan kismis ke dlm rice cooker. Then, tekan cook. Atau yg guna dapur gas, masak hingga kuahnya kering.
  • Apabila kuah kering, perlahankan api dan kacau rata nasi. Tutup periuk dan masak lagi hingga nasi empuk.(kalau rice cooker automatik je tunggu sampai msk).
  • Apabila nasi empuk, kacau nasi supaya sebati dan switch off suis rice cooker@tutupkan api dapur gas.
  • Hidang bersama taburan bawang goreng. Boleh berbuka bersama ayam masak merah & acar mayonis. Nak tau resepi acar mayonies ciptaan saya? Jom tgk kat bwh ni....

ACAR MAYONIS

ni contoh gambar je (banyak sgt mcm nk buat kenduri)

Ingredients :

1) Lobak Merah - sagat kasar (1/4 batang)
2) Timun - sagat kasar (1/4 batang)
3) Bawang besar - dihiris (1 ulas)
4) Tomato ceri - belah empat (8 biji)
5) Mayonis (5 sudu besar)
6) Gula (1 sudu besar)


Directions :

  • It's simple.....campur semua bahan, gaul rata & letak dlm fridge smentara tunggu waktu berbuka :)))) Selamat mencuba....!

No comments:

Post a Comment